На снимката се забелязва галактичният куп SMACS 0723, който съдържа това,

...
На снимката се забелязва галактичният куп SMACS 0723, който съдържа това,
Коментари Харесай

ПЪРВА НАУЧНА СНИМКА: Телескопът Джеймс Уеб показа изглед към свръхдълбокия космос!

На фотографията се вижда галактичният куп SMACS 0723, който съдържа това, което учените разказват с термина “гравитационна леща ”. По-близкоразположените до нас галактически обекти усилват и изкривяват светлината на обектите зад тях, играейки ролята на гигантска лупа. В случая изкривяващият светлината обект съставлява великански куп от галактики. Малките линии уголемени от “лещата ” светлина, които се виждат около краищата на фотографията, са извънредно отдалечени от нас бледи галактики – някои от най-първите, формирани след Големия Взрив.

За страдание до момента астрономите не можеха да следят тези антични галактики, защото Вселената се уголемява и колкото по-далече от нас се намира даден галактически обект, толкоз по-бързо се отдалечава и надлежно наподобява отместен в алено заради Доплеровия резултат. Обектите, появили се скоро след раждането на Вселената, даже са отместени в инфрачервената област. Старият телескоп “Хъбъл ” не може да ги следи, защото той работи във забележимата и ултравиолетовата област на електромагнитния набор. Ето за какво учените сътвориха неговия правоприемник “Джеймс Уеб ”, който е инфрачервен телескоп. 

Галактичният куп SMACS 0723, сниман от “Хъбъл ” (вляво) и от “Джеймс Уеб ” (вдясно). Ясно се вижда за какво “Джеймс Уеб ” съставлява нова епоха в астрономическите проучвания!

Но провокациите пред конструирането му бяха големи. Пречките понякога изглеждаха непреодолими. В последна сметка планът погълна $10 милиарда – това не са профукани пари, тъй като в хода на работата бяха основани технологии, които залегнаха в актуалната медицина (вж. публикацията на КОСМОС БГ). Счита се, че “Джеймс Уеб ” е най-сложният галактически план след провеждането на пилотираните експедиции до Луната “Аполо ” през 60-те и 70-те години на предишния век. Изстрелването на телескопа в края на 2021 година не бе най-големият риск за него, както е при множеството галактически задачи. До последно се страхувахме дали “Джеймс Уеб ” ще разгърне наред огледалата си и най-много топлинния щит, който го пази от Слънцето и обезпечава взора към Вселената в инфрачервената област. Успехът не бе обезпечен – разгръщането на “Джеймс Уеб ” бе три пъти по-опасно от кацанията на Марс, които правят американските марсоходи като “Пърсъвиърънс ”.

Днес, след четвъртвековна разрабока, телескопът най-сетне организира научни наблюдения. Скоро откривателите ще схванат повече за масата, възрастта, състава и еволюцията на тези ранни галактики, които виждате на фотографията. А откакто приключат с анализите си, всички ние ще узнаем ранната история на нашата Вселена. 

Не забравяйте – това е единствено една от фотосите, получени в хода на ранната научна акция на “Джеймс Уеб ”. Днес в 17:30 ч. ще бъдат оповестени още изображения!

Инфо: НАСА

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР